onsdag den 25. januar 2012

Færdigt legetæppe og patchwork tips

Det er ved at være nogle dage siden, tæppet blev færdigt, men vi gik fra at have en småsyg Freja, til at have en meget syg mor, småsyg far og en Freja, som vi slet ikke kunne forsvare at sende i vuggestue. Jeg er i bedring, tror jeg, og det samme er både Freja og Faren, men vi er stadig lidt i standby-mode herhjemme med svingende helbred, og en Freja der lige har kastet op i hele sin seng. Jeg håber, det bare er hendes hoste, der har tvunget maden op og ikke noget andet sygdomsrelateret, for hun er så hårdt ramt i forvejen.


Jeg blev temmelig træt af projekt 'nyt betræk til legetæppet' allerede halvvejs (har lavet lidt for meget patchwork på det sidste), så jeg sprang lidt over, hvor gærdet er lavest, da det kom til at udvælge og klippe lapper, der jo alle skulle være yndlings. I stedet blev der snuppet et par lapper fra bunken af allerede klippede lapper, så jeg kunne få det hurtigere færdigt. Resultatet er da også blevet fint alligevel, selvom den dårlige aftenbelysning sikkert frarøver farver og kontraster lidt effekt.

Og så til patchwork tips. Jeg har en del, men der findes utallige diy's rundt omkring i blogland, så jeg vil ikke gå i dybden med dem men i stedet blot lave en liste. Hvis der så er noget, du gerne vil have uddybet, siger du bare til, så skal jeg gøre mit bedste.

Klargøring af lapper:
 1. Vælg kun stoffer uden stræk og gerne i nogenlunde samme kvalitet.
 2. Lav altid dine lapper, så de følger stoffets trådretning. Selvom der måske er et motiv, du gerne vil have med, som kræver, at du går imod trådretningen, bør du ikke gøre det, da stoffet kan strække sig skævt.
 3. Skal du kun bruge 1 lap af hvert stof, kan du lave en skabelon af pap, men ellers vil jeg anbefale, at du bruger en patchwork lineal, som letter arbejdet betydeligt og giver dig præcise og kvadratiske lapper.
 4. Stryg stoffet helt glat, før du begynder. Hvis strygning resulterer i, at stoffet strækkes, hvilket ofte sker med vintage stoffer, kan du med fordel stryge på begge ledder, indtil stoffet/mønstret retter sig op.
 5. Stryg helst på samme overflade, som du bruger som underlag, når du streger lapperne op. Jeg lader fx stoffet ligge på mit strygebræt. På den måde undgår jeg, at stoffet krøller eller skrider mellem strygning og optegning.
 6. Riv aldrig lapperne, men klip/skær altid. Særligt vintage stoffer har en tendens til at give sig, fordi de er lidt mørnede, og når du river, vil du i mange tilfælde strække stoffet, så du efterfølgende får en skæv lap, der ikke længere har de rigtige mål.
Sammensyning af lapper:
 1. Sy lapperne sammen i rækker, når du har bestemt dig for, hvordan de skal placeres i forhold til hinanden.
 2. Brug samme sømrum ved alle syninger.
 3. Stryg sømrummene fra hinanden på bagsiden. (se billede 1)
 4. Stryg eventuelt sømrummene helt flade på forsiden, og ret op på syningen med strygejernet, hvis stoffet giver sig og resulterer i en 'svungen' syning.
 5. Læg to rækker ret mod ret. Tjek at de vender rigtigt, hvis der er op og ned på lappernes motiver.
 6. Sæt dem sammen med knappenåle gennem syningerne på begge rækker. Du får det mest præcise resultat, hvis du rammer nøjagtigt i syningen og sætter knappenålen der, hvor din efterfølgende sammensyning af rækkerne kommer til at ligge. (Se billede 2)
 7. Sy sammen med almindelig lige søm med samme sømrum som før.
 8. Stryg sømrummet ned på bagsiden og forsiden som beskrevet under punkt 3 og 4.
 9. Fortsæt på samme måde med alle rækker.
 10. Stryg hele det færdige patchworkstykke glat efterfølgende og ret op på svungne sømme som beskrevet under punkt 4, og nu har du et meget nøjagtigt og snorlige stykke patchworkstof, som du kan montere som front på tæpper, puder, sengetøj etc.
Billede 1: stryg sømrum ned
Billede 2: sammensætning af baner med knappenåle
Folk gør det forskelligt, og jeg vil lige nævne et par ting, som jeg undlader, når jeg laver patchwork, simpelthen fordi det har vist sig at være unødvendigt og ekstra arbejde, eller fordi jeg ikke synes om udfaldet.

1: Jeg sikrer ikke kanterne på lapperne med zigzag eller lignende. Det er kun nødvendigt med meget trevlende stoffer som satin o.lign. og det er jo sjældent, at man laver patchwork i den slags stof.
2: Jeg bruger ikke skærekniv til patchwork, men klipper alle mine lapper. Jeg kan ikke finde ud af kniven og synes, at den løber løbsk og ender med at skære skævt, når der lægges pres på. Måske er min kniv eller teknik bare dårlig, men jeg er nu godt tilfreds med saksen.
3: Jeg quilter ikke patchwork, når der er tale om mindre arbejder. Jeg synes, at quiltning har en tendens til at ødelægge det snorlige og smukke i patchwork, så ved babytæpper, legetæpper, detaljer, poser, puder etc, bruger jeg det aldrig.
Dog quilter jeg fyld i form af pladevat eller fleece fast til tæppets bagstykke, og jeg laver en syning hele vejen rundt i kanten af tæpperne gennem alle lag, der holder disse på plads. Det kan dog være nødvendigt at quilte fronten fast ved større arbejder som fx slumretæpper i voksenstørrelse. I det tilfælde laver jeg usynlig quiltning ved udelukkende at sy udvalgte steder og udelukkende sy i patchworkets eksisterende syninger.

Jeg håber, at I vil kunne bruge mine tips, og som sagt, skal I endelig bare spørge, hvis der er behov for uddybning af noget af det. Rigtig god fornøjelse med dit snorlige patchwork :)

20 kommentarer:

 1. Man får helt lyst til at prøve! Har præsteret at agere den virkelig dovne skrædder da jeg syede mit første Patchwork, nye puder til sofaen, og brugte min overlocker (mumler noget om patchwork gudinder der græmmes) det gik ok, men det her ser jo super godt ud!!

  Og rigtig god bedring!

  SvarSlet
 2. Jeg kan se at vi gør mange ting på samme måde. Jeg springer også zig-zag og quiltning over. Og synes at resultatet er både fint og holdbart. Til gengæld er jeg glad for min skærekniv ;)

  Og dit tæppe er SÅ skønt - lige mig :)

  Ønsker rigtigt god bedring til dig og dine!

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 3. Å, så fint leketeppet ble! Man kan ikke annet enn å bli GLAD av alle de fine fargene! :) Og takk for gode tips!

  SvarSlet
 4. Åh det er såå fint, må vist selv igang med sådan project :)

  SvarSlet
 5. Godt at høre at I er i bedring, dog trist at høre at Freja-pigen har kastet op i sin seng;( Håber hun snart får det bedre.. Ellers bliver du jo nok nødt til at tage en smut til lægen..

  Jeg gør akkurat på samme måde når jeg syr patchwork og det var det første jeg begav mig ud i som du så inden jul på min blog, så det er meget sjovt at jeg har tænkt det samme som de fif du angiver:) Følger mig lidt stolt nu;) Dog vil jeg sige at jeg ikke kan undvære min patchwork lineal samt skærekniv, men det kræver lidt øvelse hvis man ikke er vant til arbejde med kniv:) Dog er jeg heldig det kommer naturligt til mig:)

  Og jeg er dybt enig med dig at jeg heller ikke synes om man syr ovenpå langs stykkerne i fronten, da det som du skriver, udtrykket i stykkerne, ødelægges lidt ved dette og som den perfektionist jeg, kan jeg ikke lade være med at kigge på de evt de fejl som der kan være på fronten hvis dette gøres, så jeg laver usynlige sting på front og mellemstykke/bagstykke, og det fungere super godt og holder:) Dog quilter jeg også som du mellem og bagstykke sammen:)

  Rigtig fint arbejde, og det gør ikke noget at det var lapper for gemmeren selv jeg at du gerne ville have alle ynglings stykkerne i, men flot er det alligevel blevet:) Ingen tvivl om at Freja bliver glad for at lege ovenpå det:)

  Knus Mia

  SvarSlet
 6. Hvor er det fint :o) Jeg skal selv igang med et tæppe i dag så tak for tips :o)

  SvarSlet
 7. Rigtig god bedring til jer alle:) Når du skriver, at du kun quilter bagstykket, gør du det så kun i siderne? Har du evt et billede? Jeg plejer at quilte langs syningerne i forstykket, hvilket faktisk bliver meget fint. Men til tykke legetæpper, der skal ha' et tykt mellemlag, ville jeg helst quilte begge sider, synes bare det er svært at få pænt. Håber du har nogle gode tips:)
  Knus fra Elisabeth

  SvarSlet
 8. God bedring!!
  Og sikke et fantastisk tæppe... lækre farver og masser af dem
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 9. hvor er det dejligt med sådan en udførlig vejledning, tusind tak:)

  SvarSlet
 10. Tusind tak allesammen

  Elisabeth - jeg har desværre ikke umiddelbart noget gode tips. Hvis du kigger på mine indlæg med etiketten 'babytæppe' vil du kunne se, hvordan jeg quilter bagstykke og midte sammen og derefter kun quilter alle tre lag med en pyntesyning langs tæppets kant.

  Kh Line

  SvarSlet
 11. Rigtig god bedring med Freja! Fik du min mail den anden dag? Ikke at det haster, vil bare lige høre...
  SMUKT tæppe! er vild med de lilla hjerter!!!

  SvarSlet
 12. Øv for sygdom! Jeg er endelig ved at nærme mig overfladen - men det har også taget 1½ uge.. God bedring til jer alle tre.. Håber I snart er ovenpå..
  Og hvor er tæppet blevet fint! Lækre farver.. Jeg kan se ud fra din liste at vi gør meget det samme..;)
  KH Anne

  SvarSlet
 13. Hold nu k*** det er flot. Ønsker mig en masse smukke stoffer som dine, så jeg kan lave et lige så flot.

  SvarSlet
 14. For et nydelig teppe :-)
  Jeg syr sikksakk rundt alle lappene før jeg syr dem sammen. Kanskje det ikke er nødvendig, men jeg er alltid så redd stoffene skal revne ....
  God bedring! Her er vi også syke... det er så slitsomt!
  :-)

  SvarSlet
 15. Det er meget flot!
  Tak for din fine 'køreplan' over hvordan du laver dine tæpper så flotte :-)

  SvarSlet
 16. Det er blevet kanon flot Line!!!
  Er sikker på Freja nok skal blive glad for det:-)

  Og tak for en super god og overskuelig oversigt!
  Der er helt sikkert nogle fif jeg kan bruge til mit næste projekt. 60 lapper er klippet (eller dvs. Nogle af dem har du klippet, for jeg var så snu at gemme nogle af yndlingslapperne du sendte sidst og blandede i stedet nogle ensfarvede lapper ind i slangen;-)) så nu er jeg klar til næste skridt, og det passer derfor perfekt, at du har været så sød at lave denne liste til os:-) så TAK for det:-)

  Kh Michelle.

  SvarSlet
 17. Tak for super god inspiration, jeg står selv og skal i gang med at lave et lignende tæppe :-) Jeg vil kunne tage betrækket af, det mener jeg at du også gjorde? Men hvad har du brugt til at lukke med - lynlås, velcro eller tryklåse? Jeg ved ikke rigtig hvad der er nemmest, jeg er ikke så stærk i lynlåse - så den tror jeg er udelukket..

  SvarSlet
 18. Rigtig fine tæpper og ting du laver. Jeg bliver nødt til at følge lidt med her tror jeg :) Superfine råd og beskrivelser.
  Når du skærer med en stofkniv, eller pizzakniv som den hedder her hos os ;), så kan du med fordel bruge den høje side af en lineal. Eller bagsiden, kan man også kalden de :) Den højere side gør det nemmere at styre kniven.

  SvarSlet
 19. Hvor er det bare fantastisk flot! Jeg er nybegynder i syning, men har første dag på barsel og endnu et par måneder før baby kommer, og vil forsøge at gøre dig kunsten efter (og se hvor godt det bliver ;o)) Hvor store er firkanterne?

  SvarSlet

Kommentarer og hilsner værdsættes højt, og jeg glæder mig over hver og én. Læg en kommentar og så kigger jeg også forbi dig :)