tirsdag den 29. januar 2013

Skråbånds-arrrgh!

Jeg tager kæmpe store indhug i de blomstrede vintage stoffer i disse dage. De skal blive til sommerbukser, kjoler, nederdele og veste, og alle rester af nogenlunde størrelse bliver omdannet til fat quarters eller poser med stofrester, som sælges nede i Smuksak.

Men tilbage til overskriften, og det der skråbånd. Hvorfor bliver det bare aldrig godt - og hvorfor glemmer jeg hver gang, hvor træls det er både at arbejde med og se på (...og nej, jeg har ikke tid til at lave mit eget, som ellers ville være både pænere og mere holdbart)

Jeg har brugt hele dagen i dag og en hel dag for et par uger siden på at finde ud af det med kanterne på fine pigeveste. Desværre har jeg ikke fundet en løsning endnu. Det skal i hvert fald ikke være skråbånd. Jeg endte med at flå det af og ødelagde selvfølgelig vesten i samme omgang (ups).
Den ødelagte vest betød dog, at jeg kunne teste et andet alternativ i en sjusket 5 minutters proces. Her prøvede jeg med jersey rib. Det ser vildt godt ud, hvis man lige ser bort fra, at jeg har sjusket.
Ulempen er dog, at der er for meget stræk i stoffet, og derfor ender det med at bukke om, hvor vestens dele buer. Nå, men så må det næste jo være at teste med vævet stof men med samme teknik som jeg brugte til ribben, og hvis vesten skal have et blødere udtryk, kan det være, at almindelig singlejersey kan bruges til formålet.

Jeg har ikke givet op - jeg har bare givet op for nu, for ellers bliver jeg skør af det her projekt. Nu har jeg et par ting på to-do listen, der skal klares, før Freja skal hente - posthus, momsregnskab og måske lidt oprydning efter alt mit klipperi, så jeg ikke får Frejas standard-replik, når hun træder ind af døren '"ruuuder mor" = "mor roder" :)Hvordan pokker kan I andre finde ud af det skråbånd? Hvad er hemmeligheden til at få det pænt i en overskuelig proces, hvor jeg ikke skal bruge dagevis på én vest... Hvad gør I?

11 kommentarer:

 1. Jeg synes nu det ser rigtig fint ud, men kender udmærket godt, at det skråbånd driller. Som oftest forsøger jeg at undgå hjørner og laver hellere rundinger - eller afslutter evt. med et bindebånd, så ombukket undgås. Alternativt gør jeg mig mega meget umage, bruger strygejernet og bukker ca. halvanden cm ind i halsåbningens ender og afslutter med en pæn lille stikning - til at holde det fast med - på forsiden. Hvis jeg gider, syr jeg skråbåndet fast på bagsiden med håndsyede sting... :-) Men det er vist ikke lige frem tidsbesparende, vel? Kh Maria P.S. Tror måske nok at der findes en rigtig prof måde at bukke kantbåndet om hjørnet på - kender den bare ikke...

  SvarSlet
 2. Hej Line

  Ja, det er en kilde til evig frustration det med skråbånd. Men når man først har knækket koden, så går det som med alt andet nemt :-) Så sy kilometervis af skråbånd på - så er den der pludselig :-)

  Ellers er tip nr. et at bruge quiltelim til at holde lagene sammen. Så har du i hvert fald ikke et problem med at lagene skrider i processen. Derudover er nåle forbudt. Du skal arbejde med båndet med dine hænder og få det lagt til undervejs. Sy langsomt er et andet godt råd. Og så bruger jeg to arbejdsgange. Først syes det fast på bagsiden, bukkes om og stikkes fast på forsiden. Og så er det jo kunsten at finde det sted, der skal syes på bagsiden i første omgang, så du får en stikning fra forsiden, der giver en syning, der er ens ( i forhold til afstand fra kant) på både for og bagside. Men det er øvelser.

  Fingre og negle er uundværlige :-) Og krampe i fingrene kan også forekomme undervejs :-)

  Men det skal nok blive godt!


  Knus Mette

  SvarSlet
 3. Jeeez, hvor er den vest ellers sød!
  Jeg er selv en spasser til skråbånd i mere eller mindre alle afskygninger, men tænker på, om ikke det får stoffet til at bukke med rundt i rundingerne fordi det er lidt for stramt der, altså, fordi der skal være en eller to cm ekstra kantbånd til rundinger?

  SvarSlet
 4. jeg er også en kantbånds handicappet, men ja, jeg gør det aligevel, for til nogle ting er det bare pænt, jeg syr det på i to arbejdsgange, og så ønsker jeg mig rigtig meget et kantbånds trykfod, det har min mor, og det er lykken, den holder båndet og får stikningen til at ligge præcis hver gang. så det kunne også være en løsning.

  SvarSlet
 5. Jeg syr på skråbånd i to omganger, men jeg og dem (skråbåndene) blir ofte uvenner :) Tror nok det er som de andre her sier - man må bare øve og øve :)

  SvarSlet
 6. jeg fik en skråbåndstrykfod - ved ik om du har sådan en - som jeg har afprøvet i dag og det synes jeg faktisk blev ret ok. mit største problem er afslutningen, der aner jeg ikke hvordan man gør!

  se evt den kjole jeg syede i dag, med skråbånd.

  vh Bianca

  SvarSlet
 7. I think it still looks beautiful! And it is so good to see that others fight with the same problem as me! I have a major problem with bias tape on clothing as well!

  SvarSlet
 8. Ej sådan noget skråbånd kan virkelig sætte tålmodigheden på prøve. Hvis man formår at hive det i form, så synes jeg godt at det kan blive temmelig flot, men det tager jo sin tid - noget du nok ikke har, når du skal sy mange veste. Jeg er sikker på at de nok skal blive fine uanset hvad du finder ud af.

  SvarSlet
 9. Line jeg har for kort tid siden syet samme vest. Har også brugt skråbånd i ærmer. Jeg plejer at sy på fra veangsiden. Dernæste klipper jeg rundt med en saks ca 0,5 cm fra syningen. Derefter er der ikke så meget stof der skal foldes rundt om. Plejer også sjældent at bruge nåle i anden omgang.

  SvarSlet
 10. Jeg syr også på i to omgange... og LANGSOMT!! Men ofte lignr det klyt! Ingen råd herfra - kun medfølelse...
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 11. Hvad med en skråbåndsfolder til din symaskine - så kan man jo sy skråbånd på i en arbejdsgang?

  SvarSlet

Kommentarer og hilsner værdsættes højt, og jeg glæder mig over hver og én. Læg en kommentar og så kigger jeg også forbi dig :)